Naturalne wody aromatyczne są bardzo cennymi i najchętniej stosowanymi surowcami w kosmetyce naturalnej. Woda aromatyczna powstaje w procesie destylacji roślin z parą wodną i zawiera niewielkie ilości olejku eterycznego oraz wywar z roślin. Nie należy mylić wody aromatycznej z wodami toaletowymi, które zawierają syntetyczne substancje zapachowe i służą do perfumowania, nie zaś do pielęgnacji. Wody roślinne mają bogaty zbilansowany skład, są w nich obecne w naturalnych proporcjach wszystkie cenne substancje zawarte w żywej roślinie.
Hydrolaty są delikatniejsze od olejków eterycznych. Alergicy powinni je jednak rozcieńczać wodą (1:1) Wody aromatyczne znajdują zastosowanie w tonikach do twarzy i ciała (nie powodują lepienia się), w wodach po goleniu, jako składniki maseczek leczniczych i regenerujących oraz jako faza wodna do przygotowywania kremów.
Hydrolat różany
Prawdziwa woda różana powstaje w procesie uzyskiwania olejku różanego podczas destylacji płatków kwiatów. Podczas destylacji płatki róży oddają do środowiska wodnego również tłuszcze, związki cukrowe, garbniki, flawonoidy, witaminy (w tym witaminę C) i sole mineralne. Czysta woda różana jest doskonałym tonikiem do ciała oraz do cery dojrzałej i suchej. Wodę różaną można dodawać do maseczek i kremów (jako fazę wodną). Działa odżywczo, nawilżająco i wygładzająco.
Hydrolat oczarowy
Ma swoisty mocno ziołowy zapach. Jest produktem destylacji liści lub kory drzewa oczarowego z parą wodną. Oczar jest nazywany także meksykańskim drzewem magicznym, a jego działanie od dawna cenione jest w kosmetyce. Nikt, kto regularnie używa wody oczarowej temu nie zaprzeczy. Woda oczarowa jest znakomitym środkiem do odświeżania i nawilżania skóry tłustej z rozszerzonymi porami, oraz wrażliwej. Łagodnie ściąga pory, tonizuje oraz działa przeciwzapalne. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery naczynkowej, gdyż ma właściwości obkurczające naczynka krwionośne. Ze względu na dużą ilość garbników, służy jako płyn pielęgnacyjny do ciała po oparzeniach słonecznych.
Hydrolat pomarańczowy
Kwiat pomarańczy należy do najbardziej ekskluzywnych surowców w kosmetyce naturalnej dzięki oryginalnemu, gorzko-słodkiemu zapachowi, właściwościom odświeżającym i łagodnie ściągającym. Ze świeżych kwiatów, zbieranych rękami w początkowej fazie otwierania się pączków, otrzymuje się wodę aromatyczną i olejek, zwany "neroli". Woda z kwiatu pomarańczy, obok wody różanej, należy do najcenniejszych wód kosmetyki naturalnej. Wodę z kwiatu pomarańczy można dodawać do maseczek i kremów (jako fazę wodną). Woda o niezwykle świeżym zapachu oczyszcza pory, działa lekko ściągająco, rozjaśnia i tonizuje tłustą i mieszaną cerę. Orzeźwiający zapach kwiatu pomarańczy stymulująco działa na umysł.
Hydrolat lawendowy
Fioletowo-niebeski kwiat lawendy o łagodnej woni występuje na słonecznych wzgórzach w krajach środziemnomorskich. Lawenda zawiera olejek (ok. 3%), garbniki, fitosterole, sole mineralne. Ma wartość bezcenną zarówno jako roślina lecznicza, jak i stosowana do celów kosmetycznych. Świeżość i czystość - to nieodłączne cechy kwiatu lawendy. Głównym składnikiem wody lawendowej jest olejek lotny i wywar z rośliny. Wszystkie cenne składniki są w niej obecne. W stosowaniu zewnętrznym poprawiają one ukrwienie i zaróżowienie naskórka. Woda lawendowa o delikatnym, świeżym zapachu jest idealnym środkiem do "ożywienia" skóry zmęczonej. Doskonale odświeża i poprawia napięcie naskórka. Cera nabiera zdrowego połysku, staje się gładka i elastyczna. Nie jest zalecana do cery naczynkowej.






















