Jesteś tutaj: Strona główna »  Produkty przeciwsłoneczne »  Do opalania »  Born to bio - Olejek babassu 100% 50ml

Born to bio - Olejek babassu 100% 50ml

56.00 zł

Marka: Born to bio

Olej babassu wytwarzany jest z odmiany palmy, którą uprawia się w Brazylii i Afryce. Olej wytwarza się z orzechów tej rośliny.

Nietoksyczny, niepowodujący podrażnień i nieuczulający olejek, zawiera około 70% tłuszczów, szczególnie bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa na skórę zmiękczająco, zabezpiecza ją tworząc odczuwalny i delikatny film.

W temperaturze pokojowej olej ma postać miękkiego masełka.  Natomiast w wyższych temperaturach, od 27-30 stopni Celsjusza masło topi się i przybiera formę przezroczystego płynu. Olej babassu ma delikatną konsystencję, bardzo łatwo rozprowadza się po skórze i szybko wchłania. Może być stosowany samodzielnie i bezpośrednio na skórę.

Właściwości olejku

 

  • mocno zmiękcza
  • nawilża
  • działa przeciwzmarszczkowo - obecność fitosteroli w olejku stymuluje skórę do regeneracji i produkcji komórek, natomiast witamina E polepsza ukrwienie skóry
  • będąc silnym antyoksydantem, zapobiega starzeniu się skóry, likwiduje też przebarwienia
  • przyspiesza gojenie ran
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie (dzięki zawartości nasyconego kwasu laurynowego)
  • nawilża skórę głowy i włosy, chroni je przed wypadaniem. Olej głęboko wnika w strukturę włosów, wygładza je, ułatwia ich rozczesywanie i zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem się
  • odżywia włosy czyniąc je zauważalnie zdrowszymi, błyszczącymi
  • przeciwdziała rozstępom

 

Przykładowe zastosowania oleju babassu:

  • jako balsam do ciała
  • jako dodatek do kosmetyków
  • jako olejek do opalania (dzięki dużej zawartości nienasyconego kwasu monoenowego, olejek  cechuje się wysoką odpornością na utlenianie, pełniąc funkcję naturalnego filtra UV w preparatach przeznaczonych do opalania)
  • jako olejek do masażu

Wykorzystując olej babassu w domu można skorzystać z jego właściwości. Olej ten jest emolientem (środkiem trwale nawilżającym) i stabilizuje domowo wytwarzane mikstury nie powodując ich rozwarstwienia - można mieszać go z naparami z ziół, z zieloną herbatą itp. Olejek ten cechuje się jeszcze jedną ciekawą właściwością - bardzo łatwo się pieni. Z uwagi na to często spotykany jest jako składnik żeli pod prysznic, szamponów i mydeł.

Składniki: Orbignya Oleifera Seed Oil*, Tocopherol

*składnik pochodzący z upraw organicznych

certyfikaty:

Do koszyka:

  • Waga Wysyłki: 0.3kg.
  • Producent Born to Bio

Produkt 11/62


Napisz recenzję

Data dodania produktu do sklepu: środa 28 październik, 2015.

Polecamy   [więcej]

Powiadom znajomego

 

Poinformuj o tym produkcie znajomych!

Warte uwagi

„Świat według Monsanto”
Rabat 5% na powitanie hasło: EKOLOGIAKOSMETYKI
Fitne - naturalne suplementy diety
Yogi Tea - ekologiczne pyszne herbatki!
Katalog Sklepów: Zrobiłaś zakupy w naszym sklepie internetowym? Prosimy dodaj swój komentarz!
Wolne od GMO?
Zestawy podarunkowe - kup taniej!
Dr.Hauschka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, Podmiot prowadzący: Zdrowe Kosmetyki Iwona Jasińska, sklep zdrowe kosmetyki , ekologiczne certyfikowane kosmetyki naturalne